Új körforgalom és új út is épül Bánhidán
2017. 09. 25., 7:42

A Polacsek köz teljes átépítésével és új körforgalom kialakításával folytatódik Bánhida és Dózsakert áprilisban elkezdett komplex kerékpáros közlekedésfejlesztése.

Az uniós támogatással és önkormányzati önerővel megvalósuló projekt második üteméről a helyszínen számolt be Schmidt Csaba polgármester és Bencsik János országgyűlési képviselő.

Tatabánya önkormányzata elkötelezett a fenntartható, környezetbarát közlekedési módok városi fejlesztése mellett, ezért 2016 márciusában támogatási kérelmet nyújtott be a TOP-6.4.1.-15 Fenntartható városi közlekedésfejlesztés című felhívásra. A Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásra érdemesnek minősítette a pályázatot, amelynek köszönhetően megkezdődhetett az 5,1 km hosszú kerékpárút kialakítása, amelynek révén teljesen kerékpárosbaráttá válhat Bánhida és Dózsakert is.

A projekt összesen 470 millió forintból valósul meg, amelyből 362 millió forint európai uniós támogatás, 108 millió forint pedig önkormányzati önerő.

A beruházás első üteme le is zárult, összekötötték a már meglévő Erdész utcai és Síkvölgyi úti kerékpárutakat: a Dózsa György út Erdész és Turul utcai szakaszán önálló, aszfaltos kerékpárút épült, teljesen elkülönítve a járdától. Az itt található buszmegálló peronját is átépítették. Dózsakert főútjának második szakaszán, egészen a kettős körforgalomig a meglévő járda felfestése óta közösen használhatják azt kerékpározók és a gyalogosok.

A kerékpáros nyomvonal a Dózsa György út és a Madách Imre utca sarkán található élelmiszer áruház melletti nagy parkolón halad tovább. A Madách Imre utcában felfestett kerékpársávokon lehet eljutni a Polacsek közig, majd innen a „kis” Kossuth Lajos utcába, amely teljes egészében megújult, és már ide is felfestették a kerékpáros nyomvonalat. A református templom előtti körforgalomtól végül egészen a Síkvölgyi úti kerékpárútig biztonságosan lehet majd két keréken közlekedni.

21688439_1449252138489751_4162647277796645067_o

A Polacsek közben új, 9,5 méter széles, aszfaltburkolatos út épül 300 méter hosszan, egyik oldalán térköves járdával, mindkét oldalán kerékpársáv kialakításával. A vízelvezetésről zárt csapadékcsatorna gondoskodik majd, és kiépül a közvilágítás is.

A beruházás keretében további kerékpársávokat jelölnek ki a Madách és a Turul utca között a Bánhidai lakótelep belső úthálózatán, valamint a Turul utcán felfestéssel, táblázással, a szükséges aszfaltburkolatú járda csomópontok átépítésével, csak úgy, mint Bánhida családi házas övezetében is. A kerékpáros nyomvonal érinti a „Kis” Kossuth, a Moravcsik, a Vértes, a Skrován Imre utcát és az Új sort, majd ezt követően új csatlakozás kiépítésével kapcsolódik a Szent Borbála úti kerékpárúthoz a Szent Borbála út és a Károlyi Mihály úti kereszteződésében.

Forrás: tatabanya.hu