Megújult a Székhelyintézmény
2017. 11. 30., 15:04

A Dózsakerti Bölcsőde után a Tatabányai Egyesített Bölcsődék székhelyintézménye is megújulhatott az idei évben egy sikeres európai uniós pályázatnak köszönhetően.

A sokak által Módszertani Bölcsiként ismert intézményben júniusban kezdődtek meg a munkálatok, a 194 millió forintból megvalósult beruházás kis ünnepséggel zárult, amelyen részt vett Schmidt Csaba polgármester, Bencsik János országgyűlési képviselő, Molnár Tamás önkormányzati képviselő, Farkas Tünde intézményvezető asszony és a kivitelező EBP Építő Group Kft. képviselője.

Tatabánya önkormányzata nagy hangsúlyt fektet a családbarát, munkába állást segítő – különös tekintettel a 0-3 éves korosztály bölcsődei elhelyezését biztosító – intézmények, közszolgáltatások fejlesztésére, minőségi megújítására. Erre a legújabb lehetőséget egy pályázat kínálta, amelyet sikeresen el is nyert a város. A „Bölcsődefejlesztés Tatabányán I.” című, TOP-6.2.1-15-TB1-2016-00001 azonosítószámú projekt megvalósuló fejlesztés külön figyel a szegényebb családokra, a hátrányos helyzetű gyermekeket nevelő közösségekre. A szakmai és műszaki tartalom tervezése során célként fogalmazódott meg, hogy a megvalósuló fejlesztés az esélyegyenlőség elvét szem előtt tartva csökkentse a hozzáférhetőség területi különbségeit, megteremtse az egészséges környezet és a hatékony nevelés infrastrukturális feltételeit, és ezzel biztosítsa a minőségi szolgáltatásokhoz való – kirekesztés nélküli – hozzáférést.

A Tatabányai Egyesített Bölcsődék Újváros központjában található székhelyintézménye jelenleg 10 csoporttal működik, összesen 108 gyermeket látnak el. Az épületek az 1970-es években épültek, a legtöbb bosszúságot a rendszeresen beázó lapostetők okozták, ezért alacsonyhajlású magastetőt építettek rájuk, hőszigeteléssel ellátva. Kicserélték az elöregedett ajtókat, ablakokat, és homlokzati szigetelést is kapott a bölcsőde.

Akadálymentessé alakították a pavilonok bejáratait, babakocsi tároló, új szélfogó és előtető is épült. A csoportszobákba új, antibakteriális PVC burkolat került a Graboplast Zrt. jóvoltából, felújították a vizesblokkokat, kicserélték a víz-, szennyvíz-, valamint a fűtési és villamosvezetékeket is. Új és szabályozható radiátorokat építettek be, burkolattal ellátva. A gyermekeket immár megújult sószoba várja.

A fejlesztésnek köszönhetően a bölcsődébe új eszközök is kerültek, így például a gyermeki kreativitás megőrzésének és kibontakoztatásának érdekében csoportszobai játékok, valamint a mozgásfejlődést segítő és a mozgásigényt kielégítő eszközök.

Az eszközök hozzájárulnak a szakmai programban megfogalmazott nagymozgások fejlesztéséhez, a mozgásformák biztonságos végrehajtásához, a testtudatosság fejlesztéséhez, a lateralitás fejlesztéshez, a gyermekek alapmozgásának kialakulásának segítéséhez.

Az új eszközök az egyén sajátosságaihoz alkalmazkodva fejlesztik a gyermekek testi, kognitív és viselkedési szokásait, koordinációs képességeit, ritmusérzéküket, valamint hozzájárulnak a téri-tájékozódás fejlesztéséhez is. Az eszközök a régi elavult eszközök helyett kerültek beszerzésre, a gyermeklétszámhoz mérten, amelyek az újszerű, komplex fejlesztést szolgálják.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával, a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.

Forrás: tatabanya.hu