Kormányzati támogatással épül tovább Tatabánya
2018. 01. 23., 21:34

Simon Róbert Balázs megyei jogú városok fejlesztésének végrehajtásáért felelős államtitkárt látta vendégül a Városházán Schmidt Csaba polgármester és Bencsik János országgyűlési képviselő, ahol sajtótájékoztató keretében mutatták be, milyen nagyszabású, a megyeszékhelyet élhetőbbé és gazdaságilag még stabilabbá tevő beruházások valósulnak meg Tatabányán a következő években a Modern Városok Program keretében, hol tartanak az előkészületi munkálatok, mi valósult már meg.

Magyarországon 23 megyei jogú város van. Az ország lakosságának több mint az ötöde, 2,3 millió ember él ebben a 23 városban, és ezekben a nagyvárosokban dolgozik 4,2 millió munkavállalóból 1,2 millió fő. Továbbá itt tanul az egyetemisták, főiskolások 48 %-a. A magyar GDP (bruttó hazai termék) 80 %-át Budapest és a megyei jogú városok agglomerációi – együttesen adják. Kimondhatjuk tehát, hogy Magyarország, ezen belül a vidék további fejlődésének kulcsa a megyei jogú városok fejlesztése. Orbán Viktor miniszterelnök úr 2015 márciusában, Sopronban hirdette meg a Modern Városok Programot, amelynek keretében mind a 23 megyei jogú várossal fejlesztési megállapodást kötött a Kormány. A program sikeres megvalósításában a Kormány kiemelt partnerei az önkormányzatok, köztük Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata – jelentette ki Simon Róbert Balázs az országjáró körút első állomásán, Tatabányán. Hozzátette, a program a 23 városra vonatkozóan több mint 250 projektet tartalmaz, a fejlesztések összértéke 3500 milliárd forint. Tatabányán 16 fejlesztés valósul meg, melyeknek az összforrásigénye megközelíti a 91 milliárd forintot.

A megyei jogú városok fejlesztésének végrehajtásáért felelős államtitkár hangsúlyozta, a Modern Városok Program megvalósítása jó ütemben halad, eddig már több mint 600 milliárd forintot fizetett ki a Kormány. A 250 projektből 60-ról már megszületett a kormánydöntés, további 75 projektről pedig a bizottsági döntés, és – vagy hazai vagy uniós forrásból – elindult a beruházás.

„Tatabánya egy modern, lüktető és jól fejlődő város, amely szép jövő előtt áll.” Nagy büszkeségre adnak okot Orbán Viktor miniszterelnök úr szavai, melyek 2016. március 22-én hangzottak el a Városházán, amikor együttműködési megállapodást kötöttünk Magyarország Kormányával. A közel 91 milliárd forintos, 16 fejlesztést tartalmazó csomag révén olyan régóta várt, nagyszabású beruházásokat tudunk véghezvinni a következő években, amelyekre aligha találtunk volna forrást a város költségvetésében – hangsúlyozta Schmidt Csaba, Tatabánya polgármestere.

A városvezető szerint a megyeszékhely újabb mérföldkőhöz érkezett a megállapodásnak köszönhetően, hiszen a benne foglaltak révén folytatódhat Tatabányán az elmúlt években elkezdődött lendületes növekedés.

– 2010 februárjában 12 százalékos volt a munkanélküliség városunkban, ráadásul a szocialista kormányoknak köszönhetően jelentősen el is voltunk adósodva. Amikor Orbán Viktor miniszterelnök úr bejelentette, hogy a munkaalapú gazdaságot szeretnék előtérbe helyezni, már tudtuk, hogy Tatabánya ennek csak a nyertese lehet, hiszen a tatabányaiak mindig a munkájukkal bizonyítottak a történelem során. Ma pedig büszkén kijelenthetjük, hogy az elmúlt hét esztendőben több mint 3000 új munkahelyet hoztunk létre, az Ipari Parkban letelepedett vállalatok folyamatosan fejlesztenek, bővítenek. Szeretnénk folytatni a munkahelyteremtő munkát, sőt, a hosszútávú célunk az, hogy ne csak a tatabányaiak, de a megyében élők is megtalálhassák nálunk a számításaikat. Olyan vonzó városi környezetet szeretnénk kialakítani, amely az egész térséget ki tudja majd szolgálni.

Schmidt Csaba hozzátette, a Modern Városok Program legfőbb erénye, hogy a helyiek dönthetnek a fejlesztési pénzek elosztásáról, így valóban olyan fejlesztések valósulhatnak meg, amelyekre a tatabányaiak vágynak.

Az együttműködési megállapodás első gyümölcse már beérni látszik: összesen 42 új, könnyű fel- és leszállást biztosító alacsonypadlós és klimatizált autóbusz szolgálja tavasztól a tatabányaiakat, amelyek közül huszonegy jármű már most is az utakat járja. A helyi közösségi közlekedés megreformálása, amelyhez 5,6 milliárd forintot biztosított a kormányzat, csak egy a komplex közlekedési csomagból: alagút is épül Sárberek és Bánhida között 6,3 milliárd forintból. A két városrészt összekötő új nyomvonal a Polacsek köz folytatásában, a vasúti sínek alatt, a Fellner iskola mögött vezet majd ki a sárberki gyűjtőútra. A beruházással jelentősen csökkenhet Bánhida főútjának, a Kossuth Lajos utcának a leterheltsége. Mintegy ennek az előkészítésére már zajlik a Polacsek köz aszfaltos úttá alakítása és a Két kard emlékműnél egy körforgalom kialakítása. Dózsakertet és Újvárost az új és akadálymentes, immár a mozgáskorlátozottak, idősek és kisgyermekesek számára is könnyen megközelíthető vasútállomás köti majd össze; és megújul, illetve négysávossá bővül a dózsakerti felüljáró is.

Tavasszal a tervek szerint három nagy beruházás is elkezdődhet: újra régi pompájában tündökölhet a Tulipános Ház, míg a József Attila Megyei és Városi Könyvtár XXI. századi tudásközponttá, az Árpád Gimnázium pedig reálgimnáziummá alakul. Az összesen 4 milliárd forintos oktatásfejlesztési csomag részeként fejlesztik a szakképzést és műszaki felsőoktatási képzést is indítanak.

Újból gyermekzsivajtól lesz hangos az egykori bányakórház is, melyben katolikus gimnáziumi oktatás indulhat meg a 3,5 milliárd forintos kormányzati forrásból. Folytatódhat a Szent Borbála Kórház fejlesztése is, újabb kórházi szárny építésével, 5,9 milliárd forintból. A Modern Városok Programnak köszönhetően új piaca és vásárcsarnoka, fedett uszodája, fiatalos és modern kollégiuma, multifunkcionális sportcsarnoka is lesz Tatabányának, revitalizálják a Bánhidai Erőmű területét.

A gazdaság élénkítésének folytatása érdekében pedig tovább bővül az ipari park, illetve az Üveggyári út meghosszabbításával és a Búzavirág út felújításával fejleszteni fogják annak úthálózatát, hogy megszűnjenek a jelenleg sok bosszúságot okozó forgalmi dugók. A beruházástól az önkormányzat nem csupán a munkanélküliség alacsonyan tartását, de az adóbevételek növekedését és a város vonzóbbá tételét is várja mind a magyar, mind a nemzetközi befektetők előtt.

Simon Róbert Balázs gondolatainak zárásaként elmondta, a program 2022-es befejezésekor szeretnék majd azt elmondani, hogy Magyarország legnagyobb vidékfejlesztési programja, amely alapvetően a 23 megyei jogú városra összpontosított, sikeres és eredményes volt. Az érintett települések a 21. század nyertesei, a magyar vidék fejlődésének zászlóshajói, a helyi gazdaságfejlesztés katalizátorai lettek és a legsikeresebb és legmodernebb európai városok közé tartoznak. – Ezen célok eléréséért dolgozunk, most közösen az önkormányzatokkal és mindazokkal, akik a program megvalósításában részt vesznek.

Forrás: tatabanya.hu