Megújul a Tulipános Ház is
2017. 02. 06., 17:48

Dr. Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár, Schmidt Csaba polgármester, dr. Kancz Csaba kormánymegbízott és Bencsik János országgyűlési képviselő a Tulipános Házban beszélt a Modern Városok Programban megvalósuló, több mint 40 milliárd forintos fejlesztésekről.

Az államtitkár kiemelte: Magyarország erősödik, és ebből a városoknak, a megyei központoknak, a megyei jogú városoknak is ki kell venniük a részüket. Ennek egyik fontos része, hogy új munkahelyek jöjjenek létre, erősödjön az innováció és a közlekedési infrastruktúra. Hozzátette: iparfejlesztésről csak akkor beszélhetünk, ha beszélünk az oktatás, a szakképzés fejlesztéséről is.

A kormánnyal tavaly március 22-én megkötött Modern Városok Program keretében reálgimnáziummá alakul az Árpád Gimnázium, meghonosítják a megyeszékhelyen a duális képzést, államilag finanszírozott felsőfokú műszaki képzést indítanak. A régi Bányakórház is megmenekülhet, katolikus gimnáziumként szolgálja tovább a tatabányaiakat.

Az államtitkár elmondta, hogy Felsőgalláról származó nagyszülei révén az átlagosnál jobban ismeri a várost és elismeréssel szólt a Jó Szerencsét Emlékév kezdeményezéséről, mely a település múltjának méltó gondozását szolgálja.

Az 1924-ben megépült Tulipános Ház felújításának munkálatai 2017 második felében kezdődhetnek meg, köszönhetően az 1,43 milliárd forintos támogatásnak. Az épületben közösségi és kulturális teret alakítanak ki interaktív játszóházzal, a bányászatnak működő modellekkel emléket állító terepasztallal, az esküvők, bálok és konferenciák megtartására alkalmas díszteremmel, a „zeneszalonnal”, étteremmel és kiállítóteremmel.

Bencsik János országgyűlési képviselő azt hangsúlyozta, hogy a két szimbolikus jelentőségű épület, a Tulipános Ház és a régi Bányakórház helyreállításával kell kezdeni a felújítást, mert ha nem igyekszünk, egyre reménytelenebbé válik a két épület helyzete. Hozzátette, fontos, hogy elsőbbséget élvezzenek a kulturális, közösségi célokat és az oktatást szolgáló intézmények, de a tatabányaiak érdekeit szolgálja az is, hogy korszerű vasútállomás épülhet a városban és az ipari park fejlesztésével párhuzamosan megvalósulnak a munkába járás feltételeit javító beruházások is.

Schmidt Csaba polgármester kifejtette, az ipari park fejlesztése újabb százhektáros bővítést jelent, ehhez kell kialakítani a megfelelő közlekedési infrastruktúrát is, a meglévő lehetőségek fejlesztése mellett. Az új vasútállomással kapcsolatban hangsúlyozta, a Bicskén és Tatabányán kialakítandó intermodális központ megvalósítására 11 és fél milliárd forintnyi forrás áll rendelkezésre. A projekt előkészületeit a Nemzeti Infrastruktúrakezelő Zrt. már megkezdte, a város pedig elkészíttette az ehhez szükséges terveket és már át is adta.

Schmidt Csaba polgármester kifejtette: a bányászhagyományok megőrzése érdekében eredeti formájában, Toroczkai Wigand Ede eredeti tervei alapján újítják fel a Tulipános Házat, vagyis a Cifra palotát.

A tatabányaiak nagy többsége sohasem látta belülről az épületet, melyet a felújítás után visszaadunk a város lakóinak – fogalmazott Schmidt Csaba polgármester.

A polgármester szólt arról is, hogy a Térségi Operatív Program keretén belül biztosított 13 milliárd forint mellé tavaly a kormány még további négy milliárd forint odaítéléséről döntött. Ebből a forrásból valósulhat meg többek között az új vásárcsarnok és piac megépítése is.

A Modern Városok Program keretében épül a városban fedett uszoda, sportcsarnok és könyvtár.

Forrás: tatabanya.hu