VIRILISTÁK
2002. 03. 09., 13:50

A szocializmus időszakát megelőzően így hívták azokat, akik a helyi közösség fejlődéséért anyagiakkal és tevőlegesen is felelősséget vállaltak. Ők voltak a tehetős emberek. Gyártulajdonosok, földbirtokosok, ügyvédek, kereskedők. Egyszerre rendelkeztek kötelezettségekkel és jogosítványokkal. Tisztességesen fizették a rájuk rótt adóterheket, s azon felül is támogatták a helyi közösség kulturális életét, közreműködtek egy-egy köztéri alkotás megvalósításában, s rendszerint felelősséget vállaltak a legelesettebbek segélyezésében is. A közösség pedig tisztelte őket. Az első sorban biztosítottak számukra helyet a templomok padjaiban és az ünnepségeken. Ha nem is tartoztak a városatyák közé, a legfontosabb közérdeket érintő kérdésekben kikérték véleményüket. Voltak közöttük olyanok, akik a külső elvárásoknak történő megfelelési szándékkal, s olyanok is, akik szívükből fakadó szeretettel cselekedték a jót. Osztályrészük ettől eltekintve közös volt: tisztelet és megbecsülés.
Évekkel ezelőtt városunkban is felélesztettük ezt a szép hagyományt. Az Erőmű lakótelepi Kaszinó patinás épületében évről évre vendégül látjuk helyi közösségünk modern kori virilistáit, a város legnagyobb adófizetőit. Közös asztalhoz ülve mondunk nekik köszönetet, tájékoztatjuk őket a magunk mögött hagyott esztendő eseményeiről és az új év közösséget érintő terveiről. Minden alkalommal egy díszes bányászkorsót kapnak ajándékba, mely mindig egy újabb aknakapuzatot, vagy épp aknatornyot ábrázol a valamikor Tatabányán működött telephelyek közül. E mozzanattal nemcsak a jelen nagyjai előtt, hanem a városteremtő bányászhagyományok előtt is tisztelgünk.
Ők a „tizenötök”. A tíz legnagyobb adófizető és további öt termelőtevékenységet folytató virilista. Szolgáltatók, pénzintézetek, multinacionális és helyi vállalkozások, amelyek eleget tesznek a rájuk rótt kötelezettségeknek. Az általuk befizetett helyi adó meghaladja a hatszázmillió forintot. Támogatják a szakképző intézményeinket. Ezen túlmenően van, aki sportegyletet, míg mások fúvószenekart, helyi képzőművészeket segítenek, vagy éppen a műjégpálya üzemeltetésében vállalnak külön szerepet. Találhatunk közöttük helyi magántulajdonost, dolgozók által birtokolt vállalkozást, országos pénzintézetet, közüzemi szolgáltatót és transznacionális nagyvállalatot is. Ma is sokszínű a kép csakúgy, mint a régmúlt időkben. Lehet, hogy ma még kevesen gondolják így, de helyi közösségünknek figyelni kell rájuk, és megérdemlik a tiszteletet, a megbecsülést. Nélkülük még a közalkalmazotti bérek kifizetése is bizonytalan lenne csakúgy, mint a városrészi terek felújítása, parkjaink fejlesztése, vagy épp a játszótereink átépítése. Az általuk teljesített kötelezettségek városi létünk minden szintjén hozzájárulnak ahhoz, hogy otthonosabban érezzük magunkat saját városunkban.