Tízmilliárdos iskolafejlesztési program indul a Tatai-medencében
2017. 12. 19., 13:53

Bencsik: Ilyen léptékű oktatásfejlesztésre talán a ’70-es években került sor
A szeptemberi tanévkezdés idején Bencsik János országgyűlési képviselő arról beszélt az egyik vele készült interjúban, hogy milliárdos nagyságú iskolafejlesztési program indul a Tatai-medencében. Sokan hitetlenkedve fogadták a bejelentést, ezért most a részletekről is megkérdeztük a képviselőt.

Nem fogott egy kicsit vastagon a ceruza, amikor a küszöbön álló fejlesztések összegszerűségéről beszélt?

Amikor összeszámoltam a folyamatban lévő, továbbá a hamarosan induló beruházások értékét, magam is meglepődtem, hiszen azok összértéke valóban meghaladja a tízmilliárdos lélektani határt. Az összegszerűségnél viszont sokkal fontosabb a fejlesztések ágazati megoszlása, továbbá azok szakmai tartalma.

Mi olvasható ki a számokból?

Számomra a legfontosabb, hogy az általam képviselt választókerület minden településén, minden ellátási területen érdemi fejlesztések indultak. Ezek hátterében elsősorban uniós és állami pénzek állnak, de van ahol a helyi önkormányzatok is kiveszik a részüket a szükséges anyagi források előteremtéséből. Nagy lökést ad térségünk számára a kormányzat által finanszírozott Modern Városok Program, mely Tatabányán kívül az egész vonzáskörzetre kiható jelentőséggel bír.

Ha már MVP, akkor hol tart az előkészítő munka, mikor indulnak az építkezések?

A másfél évvel ezelőtti megállapodás óta eltelt időben az Önkormányzat közreműködésével elkészültek a részletes szakmai-, majd a kivitelezési tervek is. Sorra születnek a kormánydöntések, melyek a költségvetési támogatásról rendelkeznek. Leghamarabb az Árpád Gimnázium átépítése indulhat el 2018 első felében. Szándékosan nem felújításról beszélek, hiszen a kettőmilliárd forintba kerülő fejlesztés új közösségi tér és egy tornacsarnok megépítését is magában foglalja.

Nagy a csend a Dózsakertben tervezett szakképzési centrum létrehozása körül.

Az nem feltétlenül baj, hiszen az előkészületek ott is javában zajlanak. Az egykori kollégiumi épületben is hamarosan megkezdődhet a térségi szintű szakképzési központ kialakítása. Nem csak az épületek felújításáról, hanem a képzés módszertani feltételeinek – köztük a jól felszerelt laboratóriumi háttér – megteremtéséről is szó van. Az egykori MÁV-szálló épülete pedig egy korszerű kollégiumként születik újjá.

Korábban szó volt arról is, hogy az egykori bányakórház épületében katolikus gimnáziumot alakítanak ki.

A vagyonátadásra az elmúlt hónapban került sor, s már készülnek az átalakítási tervek. Az eredeti arculat helyreállítására törekszenek a mintegy négymilliárdos beruházás során. Az egész Tatai-medencében várják már a gimnázium indulását, hiszen az egyházi óvoda és általános iskola egyre több nebulót bocsát ki a falai közül. A korábbi energetikai korszerűsítést követően az Árpádházi Szent Margit Katolikus Általános Iskolában is várható egy kapacitásfejlesztő beruházás.

Az általános iskolák számíthatnak-e arra, hogy érdemben változnak majd az itt-ott elég mostohának minősülő körülmények?

Közel 850 millió forintból kerülhet sor a kertvárosi Kőrösi-Csoma-, továbbá a Bolyai Iskola energetikai korszerűsítésére. Ebbe a sorba illeszkedik a felsőgallai Széchenyi-, az óvárosi József Attila-, a dózsakerti Dózsa Iskola felújítása is. További 700 millióból újulhat meg a Gyermekkert-, a Turul-, a Kodály- és a Sárberki Óvoda.

Korábban említette, hogy a Tatai-medence összes települését érintik az oktatásfejlesztési programok.

Már javában épül az új vértesszőlősi óvoda, és Bajon már be is fejeződött az ovi bővítése. Ott a német nemzetiségi iskola felújítására készülünk. Szárligeten találkoztam a legmostohább körülményekkel. Átmenetileg konténerek beszerzésével kezeltük a férőhely hiányt, de jövőre megkezdődhet egy új tornaterem és két tanterem építése, valamint a meglévő épületek felújítása is. Talán ennek a fejlesztésnek örülök a legjobban.

Gondolom Tata sem marad ki a sorból.

Tatán eddig a Kőkúti Iskola volt elkényeztetve, hiszen tavaly vehették birtokba az új sportcsarnokot. Most a Vaszary Általános Iskolán van a sor, ahol egy milliárdos nagyságrendű korszerűsítési program veszi kezdetét. Átfogó felújítás, egy kis bővítés, továbbá két új tornaterem. Az egyik az iskolaközpontban, a másik pedig a Jázmin utcai tagintézményben épülhet meg. Két középiskolai kollégium újulhat meg, valamint az összes iskolai konyha és étkezde is megfiatalodik. Ilyen léptékű iskolafejlesztési program utoljára talán a ’70-es években történt a Tatai-medencében.

Forrás: Mi Tatabányánk