Sztélével idézik fel a bánhidai múltat
2017. 05. 18., 7:07

A bánhidai Turul-szobor is bekerült nemzeti emlékhelyeink közé.

A „Tatabánya tetején” található nemzeti emlékhelyet jelölő sztélét a Bárdos Lajos Vegyes Kórus és a Bárdos László Gimnázium növendékeinek közreműködésével avatták fel.

Schmidt Csaba polgármester kiemelte: a Turul-emlékmű történelmünk egyik fontos eseményének állít emléket, amely annak idején Komárom vármegye összefogásából született meg. Donáth Gyula 1907-ben felavatott alkotásához, Tatabánya jelképéhez az akkori bányavállalat is hozzájárult.

Zsigmond Attila (Nemzeti Örökség Intézete) hangsúlyozta: történelmünk legfontosabb helyszínei az emlékezet egyszerre szimbolikus és valóságos terei: a magyarság mitologikus madarát ábrázoló szobor a honfoglalás ezredik évfordulóján felállított millenniumi emlékművek egyike. Az emlékhelyet jelölő sztélé egységes formatervek alapján készült, és két nyelven „meséli el” az emlékmű történetét.

Jelenleg 17 emlékhely található az országban, amelyek jelentőségét a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság javaslata alapján az Országgyűlés törvénnyel ismerte el. A Turul-szobor mellett álló sztélét Bencsik János országgyűlési képviselő és Schmidt Csaba leplezte le.

Forrás: kemma.hu