Novemberben nyugdíjprémiumot fizet a Kormány
2017. 12. 04., 20:28

Ilyen még nem volt, Magyarország történetében először, novemberben nyugdíjprémiumot fizet a Kormány. Ennek alapja, a magyar gazdaság teljesítőképessége. Ha a gazdasági teljesítmény növekedése meghaladja éves szinten a 3.5 százalékot, akkor a keletkező többletbevételből a nyugdíjasoknak is részesülniük kell. Magyarországnak olyan hellyé kell válnia, amelyben minden nemzedéknek megvan a maga helye. Ha sikeres az ország aktív része, akkor legyen sikeres a már inaktív része is, hiszen az ő munkájuk is hozzájárult a most aktívak sikeréhez.

A nyugdíjprémium maximuma tizenkettőezer forint, melyet egy átlagnyugdíjas – havi 118 ezer forint – teljes egészében meg is kap. 2010-ben a Kormány megállapodást kötött a nyugdíjasokkal arról, hogy megőrzi a nyugdíjak értékét. A vállalást sikerült tartani, sőt még szerény növekedés is történt. Ennek megfelelően, a prémiumon felül kiegészítő nyugdíjemelést is fizetnek novemberben, mely az átlagnyugdíj esetében további tizenegyezer forintot jelent. Így egy átlagnyugdíjas mintegy huszonháromezer forinttal kap magasabb ellátást novemberben.

Fontos kiemelni, hogy az államadósság évről-évre csökken, így a nyugdíjakat nem hitelből, hanem az ország valós gazdasági teljesítményének hozadékából fizetik. A Kormány terve az, hogy a gazdaság növekedése tartósan 3-5 százalék között legyen. A Nemzetgazdasági Minisztérium 2018-ra 4,3 százalékos bővülést tervez, így jó reményünk lehet arra, hogy 2018-ban is legyen nyugdíjprémium kifizetés. Miután januártól három százalékos inflációval számolnak, az ugyanilyen mértékű nyugdíjemelést is jelent jövőre.

A kormány az elmúlt évhez hasonlóan az idén is minden nyugdíjasnak, illetve nyugdíjszerű ellátásban részesülő polgárnak biztosít tízezer forint értékű Erzsébet-utalványt. Mintegy 2,7 millió ember részesül a juttatásban. Mindazok részesülnek belőle, akik 2017 novemberében vagy decemberében öregségi nyugdíjat, özvegyi nyugdíjat vagy más nyugdíjszerű ellátást, például szülői nyugdíjat, árvaellátást, baleseti hozzátartozói nyugellátást, korhatár előtti ellátást, rokkantsági ellátást, rehabilitációs ellátást, baleseti járadékot kapnak.

Ahogy azt már korábban jeleztem, önálló törvényjavaslatot nyújtottam be a közérdekű nyugdíjas szövetkezetekről szóló törvény hatálya alatt állók körének bővítésére. Az Országgyűlés november elején, 81 százalékos többséggel támogatta azt a javaslatomat, hogy az átmeneti bányászjáradékban részesülők is vállalhassanak munkát a nyugdíjas szövetkezetek közreműködésével.

Forrás: Tatai Városkapu