Megújult rendelőkbe várják a gáli betegeket
2017. 11. 23., 18:41

Elkészült a korszerűsítési munkákkal a kivitelező Száfián és Társa Kft. a Gál István lakótelepen található négy felnőtt orvosi rendelőben, amelyek kívülről és belülről egyaránt megújultak.

A közel 58 millió forintos európai uniós támogatásból megvalósult beruházás részleteiről Schmidt Csaba polgármester, Bencsik János országgyűlési képviselő és Pleier Tamás, a városrész képviselője számolt be a helyszínen.

Tatabánya önkormányzata kiemelten fontosnak tartja, hogy az egészségügyi alapellátást igénybevevők körében megvalósuljon a „családbarát város” minőségéhez rendelt szolgáltatás. Ennek érdekében a jelenlegi ellátási rendszer színvonalfejlesztése szükséges, mind a házi és gyermekorvosi praxisok, mind a védőnői szolgálatok terén. Az átalakítások, fejlesztések fontosságát az is alátámasztja, hogy ezen területek szolgálnak az egészségügyi állapotfelmérések, szűrővizsgálatok helyszínéül, melyek szerepe nélkülözhetetlen a lakossági prevencióban, az egészségügyi állapot javításában. További cél az épületek akadálymentes megközelítésének biztosítása, energiatakarékos működtetése.

E célok eléréséhez nyújtott nagy segítséget egy európai uniós pályázat, amelyen keresztül 240 millió forintos támogatáshoz jutott az önkormányzat. „Az egészségügyi alapellátás infrastrukturális fejlesztése Tatabányán – I. ütem” című projekt (TOP-6.6.1-15-TB1-2016-00001) adott lehetőséget a gáli rendelők felújítására és a felsőgallai gyermekorvosi rendelő elköltöztetésére és modernizálására, és szintén e projekt keretében épül hamarosan új rendelő Újvárosban.

Mindhárom fejlesztés megtervezésekor kikérte az önkormányzat az érintettek véleményét, folyamatosan egyeztettek arról, hogy mik a jelenlegi problémáik, mire lenne szükségük, speciálisan az adott szolgálat igényeit vették figyelembe.

A Gál István lakótelepen működő négy felnőtt orvosi rendelőben teljes burkolatcserét hajtottak végre, akadálymentes mosdót és illemhelyiséget alakítottak ki, szigetelték a tetőt, megújult a villamoshálózat, új és szabályozható radiátorokat építettek be, lecserélték a külső ajtókat. Új bútorok és eszközök is kerültek a rendelőkbe, többek között kartoték, ruhás- és konyhaszekrények, mérlegek, vérnyomásmérők, fonendoscópok, asztalok és székek, vizsgálóágyak, pulsoxyméterek, de infúziós állvánnyal, pulsoxyméterrel, műtőzsámollyal és paravánnal is felszerelték a praxisokat. Januárban megérkeznek a váróba rendelt új padok és székek is.

Schmidt Csaba polgármester hozzátette, önkormányzati forrásból klimatizálttá is teszik a váróhelyiségeket és az orvosi szobákat.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával, a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.

Forrás: tatabanya.hu