A megyei és helyi értékekről rendezett fórumot a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság
2017. 11. 22., 21:00

A Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság a Nemzeti Művelődési Intézet felkérésére és megbízása alapján szervezett fórumot civil szervezetek képviselőinek városunk értékeinek megőrzéséről, az Értéktár-program létrehozásának eddigi helyi és megyei eredményeiről, tapasztalatairól, és a jövőbeli tervekről a Piarista Rendházban, november 21-én.

A helyszínen az Értéktárral kapcsolatban Michl József polgármester elmondta: – az Önkormányzat Képviselő-testülete néhány évvel ezelőtt hozta létre az Értéktár Bizottságot, melynek az a feladata, hogy folyamatosan számba vegye azokat a tatai értékeket, amelyeket rögzíteni szeretne a Tatai Értéktárban, és közülük kiválogassa azokat, amelyeket a Megyei Értéktárba is szeretne tovább küldeni. Jelenleg 14 azon értékek száma, melyeket bejegyeztettek a megyei értékek közé, de ezen túl számos olyan érték van, melyek a tataiak számára nagy jelentőséggel bírnak, bár nincs megyei vonatkozásuk. Szellemi kincs, épített és természeti örökség mind megtalálható ezek között, s a folyamatos bővítésért felel a helyi bizottság. Mindez jóval több, mint városmarketing, hiszen fel kell ismernünk az igazi értékeket, melyek komoly hatással vannak a ma élő emberekre is. A legfontosabb, hogy ezeket az értékeket beépítsük a mindennapi életünkbe, mert általuk nekünk tataiaknak kell egyre jobbá válnunk, gazdagítva a szívünket-lelkünket, és a környezetünket – fogalmazott a városvezető.

A programban a helyszínen megnyitották a Komárom-Esztergom Megyei Értéktár eddigi eredményeit bemutató kiállítást, majd előadások hangzottak el a megyei Értéktár Bizottság működéséről, Tata és térsége értékeinek megőrzéséről, az Önkormányzat tevékenységéről a helyi értéktár működésében, valamint a Tatai Értéktár működésének tapasztalatairól.

A helyszínen sajtótájékoztatón számoltak be a Népfőiskola nyertes pályázatairól, és az ezek nyomán bővülő feladatokról, elsősorban arról az aktuális projektről, mely az önkéntes munkán és társadalmi szolgálaton keresztül biztosít további ismeret és tapasztalatszerzési lehetőségeket, valamint személyes támogatást olyan középiskolát végzett fiatalok számára, akik még nem helyezkedtek el a munkaerő-piacon, és keresik saját életükben a továbblépési lehetőségeket. A projekt értékes, és jól hasznosítható tartalommal kívánja feltölteni az érintett fiatalok szabadidős tevékenységeit, miközben segíti őket egy rugalmasabb szemlélet kialakításán keresztül az egész életen át tartó tanulás képességének elsajátításában.

Bencsik János országgyűlési képviselő a programmal kapcsolatban elmondta: – A Népfőiskola pályázati segítséggel most az értékteremtés útjára lép, hiszen több száz millió forintot tud felhasználni arra, hogy helyi vezetőket, mentorokat képezzen ki, olyan támogató-segítő személyeket, akik a középiskolát már befejezett, tovább nem tanuló, de még nem is munkavállaló fiatalokkal tudnak foglalkozni. Nekik abban segítenek, hogy felismerjék saját értékeiket, s tehetségükkel, személyiségükkel a hétköznapi boldogulás feltételeinek megteremtése mellett valamilyen képzettséget is szerezzenek, ennek fejében pedig heti 20 óra közösségi munkát vállaljanak, ezzel új területeket és lehetőségeket megismerve.

Borsó Tibor a Népfőiskolai Társaság elnöke a sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott: – másfél éve dolgoznak azon a szakmai programon, melynek célja úgy kiszélesíteni a középiskolásokra vonatkozó közösségi szolgálattal kapcsolatos tevékenységet, hogy az új tartalommal megtöltve akár egész életükön át elkísérhesse a fiatalokat. A Népfőiskola 2017 elején nyerte el a támogatást projektjével, melynek során elérik a pedagógusokat, a fiatalokat, és azokat a civil szervezeteket és munkahelyeket, ahová az önkéntesek jelentkezhetnek. A program egyik célja a szemléletváltás, annak érdekében, hogy megerősítsék az önkéntes munkavégzés hasznosságát, tudatformáló erejét. A munka az év folyamán már elindult, most a második ütem pályázatát nyerték el, ami kifejezetten a fiatalokra koncentrál, 18-22 éves életkorban. Nekik szeretnének olyan képzési rendszert nyújtani, amely segíti őket életpályájuk megtalálásában és megformálásában. Ebben az életciklusban a Népfőiskola felnőttképzési rendszere hat hónapon át olyan tanrendet biztosít 150 fiatalnak, amelyben hasznos tudással, például jogosítvány megszerzésével vagy nyelvvizsgával gyarapodhatnak, és OKJ-s szakok közül válogathatnak, miközben személyre szabott mentorálásban és pályaorientációs szaktanácsadásban is részesülnek. Ezt a lehetőséget ötvözik az önkéntes, közösségi szolgálatra vonatkozó tevékenységgel, amely tatai intézményeket érint.

Az „Önkéntességmenedzsment és életpályaépítés a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaságnál” című projekt lebonyolításában közreműködő szervezetek: a Tatai Városgazda Nonprofit Kft, a Tatabányai Tankerületi Központ, a Tatai Városkapu Közhasznú Zrt., a Kuny Domokos Múzeum, a Tatai Atlétikai Club, és a Szociális Alapellátó Intézmény. Egyéb együttműködő intézmények a partner az iskolák, a Tatabányai Munkaügyi Központ, a Tatai Járási Hivatal Járási Munkaügyi Kirendeltsége, valamint Tata Város Önkormányzata.

Forrás: tata.hu