2018-ban is kitart a tavalyi lendület Bajon
2018. 03. 11., 19:24

Már csak a kazáncsere van hátra Baj ősszel leszigetelt egészségházának felújításából, de nem csak ennek örülhetnek a helyiek.

A község kiszabadult a március eleji tél fogságából. Aki mozdul, már nem kell a sapkát a fülébe húznia vagy bundába burkolóznia. De a legnagyobb a nyüzsgés mégis a felújítás utolsó fázisában lévő egészségház környékén van. A polgármesteri hivatal viszont szokatlanul csendes.

Itt találkozunk Schunder Tiborral, a község első emberével. Már korábban megegyeztünk, hogy készítünk egy kvázi zárszámadást: mi is történt az előző esztendőben a településen, illetve mire készül, mire számíthat a közösség az idén?

– Az elmúlt esztendőt a pályázatok évének is nevezhetjük – fogalmaz Schunder Tibor. – A Vidékfejlesztési Program (VP) keretében a külterületi utak korszerűsítésére pályáztunk. Sok az ilyen jellegű útszakasz a környékünkön, elég, ha csak a Szőlőhegyi dűlőket, ültetvényeket említem. A pályázatban szerepel az Agostyánra vezető, egy kilométer hosszúságú bekötőút felújítása is. Ez mintegy hat és fél méter szélességben aszfaltos lesz. A korszerűsítés a vízelvezető árkok felújítását is tartalmazza. A napokban döntenek is a források biztosításáról. Nagyon szeretnénk ezeket a munkákat még az idén megvalósítani. A 133 milliós támogatásból körülbelül 11 milliót az árkok és az utak karbantartásához szükséges gépek beszerzésére is fordítunk.

A Belügyminisztérium az önkormányzati alapfeladatok ellátását felkaroló pályázatának köszönhetően – energetikai szempontból – teljesen megújul az orvosi rendelő. A tető és a födém felújítását már be is fejezték, miként a külső hőszigetelését is az épületnek. A helyiségeket klimatizálták, gyakorlatilag a korszerű, energiatakarékos kazánok cseréje is folyamatban van. Emellett a 25 millió forintos pályázati forrásból egymilliót orvosi eszközök, illetve kiegészítők beszerzésére fordítanak majd, valamint újrafestik a nyílászárókat.

– A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében megtörténik Baj „belvízrendezése”, megoldódik a csapadékvíz elvezetése – hangsúlyozza a polgármester. – A hegyből elindulva, a szőlőhegyi külterületi út melletti árokszakaszt, valamint a teljes belterületit felújítják, mintegy két kilométer hosszúságban. Ez százmilliós beruházás. A támogatói szerződést már meg is kötöttük, és nagyon szeretnénk, ha a nyáron megindulhatna a kivitelezés. Ehhez persze az is kell, hogy az engedélyezési eljáráson is hamar „túlessünk”. Az új vízelvezetőnek lesznek olyan szakaszai is, amelyek burkolatot kapnak. Továbbá kiépítenek egy úgynevezett iszapfogót. Úgy gondolom, hogy rendszeres karbantartás mellett hosszú időre megoldódhatnak a község csapadékvíz-elvezetési problémái.

Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében Tata vezetésével olyan konzorcium alakult, amely – kiemelten – a térség humán szolgáltatásainak szemléletbeli fejlesztését, valamint a közösségek társadalmi szerepvállalásának erősítését tűzte ki célul. Erre összesen 500 millió forint áll rendelkezésre. Vannak olyan projektek, amelyet Baj Tatával közösen készül megvalósítani.

Önálló programok is bőven akadnak. Baj három évre külön is 14 milliós forráshoz jut, úgymond saját vállalásai teljesítésére. Ebben a „csomagban” egyebek mellett szerepelnek egészségügyi felvilágosító tevékenységek, előadások finanszírozása, községi és nemzetiségi programok támogatása, kiadványok készítése a településről…

– Tavaly elkészült két korszerű teniszpálya a futballpálya tövében, az egyik salakos, a másik műanyag borítású – mondja a község vezetője. – Rögvest meg is alakult a Baj KSE teniszszakosztálya is, amelynek tagjai már nagyon várják a jó idő beköszöntét. A sportlétesítmények fejlesztése azonban az idén is folytatódik. Tao-támogatással mintegy 75 millió forintos fejlesztésre készülünk. Szeretnénk új sportöltözőt építeni. A teljes költség 30 százalékát az önkormányzatunk fedezi. Az építési engedélyünk már megvan. Most jöhet a közbeszerzés, aztán indulhat az építkezés.

Az I. világháború emlékmű felújítására is nyert 500 ezer forintot a falu, valamint a helyi Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér (IKSZT) is sikerrel pályázott a cselekvő közösségek programban támogatásra, az érintettek körének kiszélesítésére. Az EFOP-ból 1,3 millió forint jut majd ilyen és hasonló feladatok népszerűsítésére, megvalósítására. A széles sávú internethálózat fejlesztésével digitális nyílt pont jöhet létre az IKSZT-ben. A pályázaton sikeresen szereplők nem pénzt, hanem eszközöket és szolgáltatást nyerhetnek.

– Tata városától, szinte jelképes összegért, sikerült a Jávorka-szakiskola által használt pincét, ültetvényt és udvart megvásárolnunk – említi Schunder Tibor. – Mi ezt a területet úgy szeretnénk fejleszteni, hogy bemutassuk a helyi borkultúrát, az ezzel összefüggő hagyományokat, valamint népszerűsítsük a szőlészetet és a borászatot.

Forrás: kemma.hu