2018 a munkából élőkről, a családokról és a biztonságról szól
2017. 06. 13., 9:58

Bencsik: folytatódhat a Szent Borbála Kórház fejlesztése

Az ország gazdasága erősödik, és szeretnénk, ha ezt a munkából élők, a családok és a nyugdíjasok is egyre inkább éreznék. – fogalmazott Bencsik János országgyűlési képviselő, aki a Tatai-medence fejlesztéséhez szükséges pénzügyi források biztosítása érdekében szólalt fel a 2018. évi költségvetés parlamenti vitájában.

Közeledik a választás, indulhat az osztogatás?

Talán még sokan emlékezne rá, a 2010 előtti évek költségvetései a pénzhiányról, az eladósodásról, adóemelésekről és megszorításokról szóltak. A polgári kormányzás óta viszont az ország gazdasági teljesítménye kiszámíthatóan növekszik. Hetedik éve tartjuk az Európai Unió által elvárt hiánycélt, csökken az államadósság, mérséklődnek az adók és rekordszinten áll a foglalkoztatás. Ez még nem jelenti azt, hogy indulhat az osztogatás, mindössze arról van szó, hogy a munkából élők és a gyermekeket nevelő családok ismét léphetnek egyet előre.

A munkaadók viszont arra panaszkodnak, hogy még mindig magasak a béreket terhelő járulékok.

A baloldallal ellentétben – amely az adóemelések politikáját választotta -, mi jövőre is folytatjuk a munkáltatókat és munkavállalókat terhelő járulékok és adók csökkentését. A terhek mérséklése lehetővé teszi a bérek további növekedését, a minimálbér és a szakmunkás bérminimum további emelését. Jövőre is Európa legalacsonyabb társasági adóját, és egyik legalacsonyabb személyi jövedelemadóját garantáljuk.

Elemzők szerint 2018-ban 4%-ra csökkenhet a munkanélküliségi ráta.

Kezdettől fogva az volt a célunk, hogy a segélyt felváltsa a munka. Közös erőfeszítéseinknek köszönhetően, 2010-hez képest mintegy 700 ezerrel többen dolgoznak. A közhiedelemmel szemben nem közmunkásként, hanem a vállalkozások által létrehozott piaci munkahelyeken.

Viszont a gyermekek számának csökkenésével elfogyhat a munkaerő utánpótlása is, mely veszélybe sodorhatja a jóléti szolgáltatások – egészségügy, oktatás, nyugdíj – állam általi finanszírozhatóságát is.

Ezért van szükség a családok megerősítésére. Mi a minél nagyobb számban megszülető gyermekekkel és nem migránsokkal akarjuk elősegíteni a demográfiai fordulatot. Éppen ezért jövőre havi 35 ezer forintra növeljük a kettő gyermek után járó családi adókedvezmény felső értékét. Az otthonteremtési támogatásokra is 15 milliárddal többet fordítunk. Az ingyenes gyermekétkeztetésre minden eddiginél több, mintegy 80 milliárd jut majd, és megerősítjük a bölcsődei ellátás rendszerét is.

A bölcsődei ellátás fejlesztése Tatabányát is érinti majd?

Heteken belül megkezdődik három tatabányai és egy tatai bölcsőde korszerűsítése, továbbá újabb óvodák és iskolák újulnak meg a következő esztendőben. Vértesszőlősön pedig annyi a gyermek, hogy új óvodát kell építenünk.

Ha már az oktatásnál tartunk, akkor ott forráselvonásra, vagy a meglévő támogatások növelésére számíthatnak az érintettek?

80 milliárd forinttal fog több jutni az oktatásra. Amint azt már említettem, újabb tatabányai iskolák – Körösi Csoma Sándor, Dózsa György, József Attila, Széchenyi István – felújítására kerül sor. A Modern Városok Program keretében az Árpád Gimnáziumból modern reálgimnázium, a Bánki Donát Szakközépiskolából pedig szakképzési központ születhet. Ezekben a napokban további tatai, tatabányai és szárligeti iskolák korszerűsítésére nyújtottunk be pályázatot. 2018-tól az állam biztosítja majd a fiatalok első sikeres nyelvvizsgájának és gépjárművezetői engedélyének pénzügyi fedezetét is.

A költségvetés tervszámai szerint 102 milliárddal emelkedik az egészségügyre fordítandó keret.

Ami a Tatai-medencében élők számára a legfontosabb, hogy folytatódhat a Szent Borbála Kórház fejlesztése. Már csak az a kérdés, hogy 4.3, vagy 5.9 milliárd forint fog a rendelkezésre állni. A jövő évi költségvetés megalkotásáig ez a kérdés is el fog dőlni. A magasabb összeg azt is jelentené, hogy végére érkezhetünk a mintegy 17 milliárdos fejlesztési programnak.

A nyugdíjasok számíthatnak-e az ellátásuk növelésére?

Az emelés mértéke 3%-os lesz, és a gazdasági kormányzat dolgozik egy prémium-rendszer bevezetésén is.

Sokan meglepődtek azon, hogy Magyarország növelni akarja védelmi kiadásait is.

Ez részben a NATO-tagságunkból fakadó kötelezettségünk, továbbá úgy látjuk, hogy Európa biztonságát ma számos veszély fenyegeti, ezért több pénzügyi forrásra van szükség az ország biztonságának szavatolásához. A védelmi kiadások mintegy 100 milliárd forintnyi emelése lehetőséget biztosít arra, hogy az Észak-Dunántúl védelmi központjának, a tatai laktanyának a korszerűsítése és fejlesztése is tovább folytatódhasson.

Forrás: Mi Tatabányánk