1956 hőseire emlékeztünk
2017. 10. 23., 14:26

Tata Város Önkormányzata és a Tatai Városkapu Közhasznú Zrt. szervezésében rendeztek ünnepi megemlékezéseket városunkban az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából, október 22-én és 23-án.

Az ünnep előestéjén ünnepi megemlékezést és koszorúzást tartottak az Öreg-tó partján lévő kopjafánál valamint a várban, ahol ünnepi beszédet mondott Michl József polgármester. A megemlékezésen közreműködött Petrozsényi Eszter színművész, és Lázár Antal tárogatóművész. A rendezvényen részt vettek a Tatával 30 éve testvérbarátságot ápoló németországi Gerlingen város képviselői is.

Október 23-án, hétfőn délelőtt az ünnepi megemlékezés és koszorúzás a körforgalomnál található 1956-os emlékműnél folytatódott. A helyszínen beszédet mondott Bencsik János. A Tatai-medence országgyűlési képviselője kiemelte:- a mi közös értékrendünk, a hitünk, a családunk, a nemzetünk, a nyelvünk, s a kultúránk, ezzel szemben pedig a másik oldalon áll egy olyan szövetség, amely mindezeket semmibe veszi, s a megtartóerővel bíró közösségeket leépíti annak érdekében, hogy a pénz és a gazdaság uralmát ki lehessen terjeszteni az egész világra. Most is erről van szó, egyik oldalon áll a gazdaság hatalma, mely azt mondja, hogy az ember van a gazdaságért, míg a nemzetállamok azt mondják, hogy a saját népükért van a gazdaság, és mindennek azért kell történnie, hogy saját kultúránkban, a szabadság örökségét megélve tudjunk élni. E két nagy eszme és életgyakorlat között kell választani: feloldódni a nagyvilág globális nyitott társadalmi rendszerében, vagy megmaradni magyarnak, szabadnak.

Michl József polgármester az ünnepségen beszédében hangsúlyozta: – ma divatszó és életszemlélet lett az önmegvalósítás, s a baj az, hogy ez életcéllá is vált. Pedig az önmegvalósításnak át kell fordulnia az önátadásba – nem az önfeladásba-, az önátadásnak pedig az önfelülmúlásba, s ezt kell követnie az önfeláldozásnak. Nem lenne családunk, hazánk, ha csak önmegvalósítanánk. Önátadás, önfelülmúlás és önfeláldozás nélkül nincs Magyarország, nincs Tata. Ezt köszönjük meg most az elődeinknek: köszönet nekik önfeláldozásukért, és köszönet önöknek is, hogy a rossz idő ellenére sem maradt el a tatai ünneplés-fogalmazott a városvezető.

Az ünnepségen megosztotta gondolatait Krkos Gergő diákpolgármester, közreműködött Petrozsényi Eszter színművész, a Menner Bernát Zeneiskola fúvószenekara Belső Máté vezetésével, valamint a Tatai Református Gimnázium diákjai.

Ünnepi megemlékezéseink a héten folytatódnak. Könyvbemutatóra várjuk a tataiakat október 25-én 17 órakor a Városháza dísztermébe, ahol Dr. Mészáros Gábor, a tatai forradalmi események kimagasló alakja börtönnaplóját bemutatja a kötet szerkesztője: Dr. Schmidtmayer Richárd történész, a Kuny Domokos Múzeum igazgatója. Ezt követően október 26-án, csütörtökön 15 órától „Hinni a feltámadásban” címmel tartjuk az 1956-os forradalom és szabadságharc tatai szereplőinek felelősség- és áldozatvállalása előtt tisztelgő hagyományos ünnepi felvonulásunkat, mely a következő emlékhelyeket ejti útba:

Kossuth tér (Tatai Református Gimnázium), dr. Némethi László emléktáblája,

Rákóczi utca, dr. Mészáros Gábor emléktáblája,

Hősök tere, a kommunista diktatúra áldozatainak emléktáblája,

Tópart, 1956-os kopjafa,

Kodály tér, Hősök emlékműve,

Ady Endre út, rendőrség, 1956-os emléktábla,

és a Baji út, 1956-os emlékkő.

A felvonulás utolsó állomása Baj, az egykori laktanya előtti emlékkő lesz. A rendőrségtől az egykori baji laktanyáig autóbusz szállítja majd a résztvevőket, a menethez az útvonal bármely pontján csatlakozni lehet. November 4-én, szombaton pedig 18 órától a Szent Kereszt Templomban a Magyar Honvédség 25. Klapka György Lövészdandár Zenekara ad koncertet a nemzeti gyásznap alkalmából.

Forrás: tata.hu