1848-49 hőseire emlékeztünk
2017. 03. 15., 9:52

Március 14-én délután rendezte Tata Város Önkormányzata, az 1848-49. évi forradalom és szabadságharc emlékére szervezett ünnepségét.

Az ünnepi felvonulás Mansbarth Antal katolikus pap, a forradalom mártírjának emléktáblájánál kezdődött, ahol áldást mondott Váradi Kristóf atya. Ezt követően Hamary Dániel honvéd tüzér hadnagy Tópart utcai emléktáblájánál, majd az 1848-as emlékoszlopnál folytatódott a megemlékezés a várudvarban, ahol ünnepi beszédet mondott Halász János országgyűlési képviselő, a Fidesz frakció vezető helyettese, valamint Bencsik János országgyűlési képviselő.

Halász János ünnepi beszédében elmondta: – Március 15. immár 169 éve a magyarok közös születésnapja, nemzeti önazonosságunk táplálója. 1848-ban elég volt pár óra, hogy e mások számára teljesen hétköznapi naptári nap, összetartozásunk szimbólumává váljon. Ez a nap számunkra egyfajta spirituális szikra, mely évről-évre lángra lobbantja a lelkünkben parázsként lappangó hazaszeretetet. A képviselő hangsúlyozta: -1848 március 15. egy új, egy jobb, egy bátrabb szemléletváltást is jelent. Azt a feladatot, amit Petőfiék elkezdtek, nekünk és a következő generációknak is kötelességünk folytatni. E nap üzenete egyértelmű: magyarnak kell maradnunk. Nem másokkal szemben, nem mások kárára, hanem nemzeti identitásunk őrzésére, gyermekeink jövőjének biztosítása miatt. Most sem akarunk mást csak annyit, hogy mi dönthessünk az életünket leginkább befolyásoló dolgokról, mi, ’48 örökösei 2017-ben is békére és együttműködésre törekszünk- tette hozzá Halász János.

A várudvarban Bencsik János országgyűlési képviselő a hazaszereteten alapuló közös együttélés gondolatával kapcsolatban úgy fogalmazott: – nem baj ha más kultúrában gyökerezünk, nem baj ha más nyelvet beszélünk, de ha szeretjük a szülőföldünket, akkor 1848 és ’49 megmutatja, hogy a szülőföld , az otthon, a családunk és a közös haza szeretete mindenek fölé, egy közösségbe emel bennünket. Bencsik János kiemelte: – szeressük közösen, együtt a hazánkat, és ha kell, akkor becsülettel álljunk ki értékeinkért és szabadságunkért. Legyen ez az áldás a mai napra, és kísérje mindazokat, akik csak egy pillanat erejéig is megálltak és hálát adtak, köszönetet mondtak mindazokért az ismert és ismeretlen hősökért, akik a mindenkori magyar szabadságért kiálltak szeretettel, és becsülettel.

Az ünnepség után a meghívott vendégek a Városházán megtekintették Smídt Róbert: Himnusz című táblaképét, melyet a fafaragó művész mutatott be. Az ünnepi rendezvényen közreműködött Petrozsényi Eszter színművész, a Menner Bernát Zeneiskola fúvószenekara Varju László vezetésével, az Eötvös József Gimnázium és Kollégium, a Tatai Református Gimnázium, a Kőkúti Általános Iskola Fazekas Utcai Tagintézménye, és a Vaszary János Általános Iskola és Logopédiai Intézet tanulói.

Forrás: tata.hu